Egészséges és tiszta babaszoba

Egészséges és tiszta babaszoba

A gyerekszoba levegőjének minősége, páratartalma a gyermekek egészsége kapcsán egy fontos téma, melyre mindenképp figyelniük kell a szülőknek.

Az őszi időszak beköszöntével egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, és egyre többet a zárt lakásban, melynek a levegő minősége meghatározó lehet gyermekünk egészsége szempontjából.

Ahogy csökken a külső hőmérséklet, úgy csökkennek a levegőben az allergiát okozó pollenek, azonban a zárt lakásokban lévő allergének ugyanolyan veszélyt jelenthetnek a csöppségek számára.

Ezzel szemben a túl párás vagy túl száraz klíma is veszélyes lehet az emberi szervezetre. A száraz otthoni levegő bőrszárazságot, szemirritációt és kiszáradt légutakat okozhatnak.

A lakás belső levegőjének ideális páratartalma 40-60% közötti. Az ennél magasabb páratartalom  kedvez a beltéri allergének, mint atkák, házipor, penészgombák megjelenésének és elterjedésének. A túl alacsony páratartalommal a légutak sérülékennyé válhatnak, megnövelve ezzel a felülfertőzések és megbetegedések kockázatát.

Nagy segítség lehet a szülőknek az egyszerű páratartalom mérők használata, melyről könnyedén leolvashatják hány százalékos a páratartalma a babaszoba levegőjének.

Az új építésű lakásokban a túl magas páratartalom, ezzel a penészgombák megjelenése jelenthet extra kockázatot, a nem megfelelő padlóburkolatú, vagy nem jól takarított szobák és bútorok az atkák megjelenéséhez teremtenek megfelelő táptalajt.

A téli időszakban a ruhák lakáson belüli szárítása is növelheti és túl magassá teheti az optimális páratartalmat.

A gyermekszobák levegő minőségét kis technikai segítséggel optimalizálhatjuk, a túl száraz levegő esetén használhatunk párásító készülékeket,  légtisztítókat, mellyel a levegőben lévő káros anyagokat semlegesíthetjük.

A készülékek használata során nem elég a saját érzékszerveinkre támaszkodni, használjunk mindig páratartalom mérőt az optimális páratartalom ellenőrzésére.

Párásító készülékek használata mellett ügyeljünk arra, hogy ha a szoba levegője elérte az optimális páratartalmat, a készüléket kapcsoljuk ki. Bezárt ajtók mellett a páratartalom sokáig változatlan marad, ha a szobában több személy tartózkodik, akár emelkedhet is, így ha a készülékünk nem rendelkezik automata páratartalom érzékelővel, a készüléket éjszakára ne hagyjuk bekapcsolva.

A túlzásba vitt használat mellett a készülékek tisztításának elhanyagolása is problémát okozhat, ezért a készülékek víztartályának tisztítása és a víz gyakori cseréje fontos feladat, mivel a szennyezett párásítók gomba és baktériumtörzsekkel áraszthatják el használat közben a szoba levegőjét.

A szobában lévő allergének is okozhatnak allergiás tüneteket a gyermekeknél.

A téli allergiák közül is a legismertebb a poratka allergia, amit a háziporatka nevű apró, szabad szemmel nem látható élőlény ürüléke okozza. A háziporatka az emberi bőrről lehulló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik, ezért elsősorban az ágyneműben, matracban fordul elő nagyobb mennyiségben, de előfordul a kárpitozott bútorokban és szőnyegekben is. A háziporatka allergia jellegzetes tünete az orrdugulás és tüsszögés, de okozhat bőrtüneteket is.

A lakásban jelentkező allergiás tünetekért gyakran a penészgomba a felelős. A túl párás fürdőszobai levegő mellett a penész a cserepes virágok földjén, a lakás nedves pontjain, mint mosogató mögötti helyeken, vagy rosszul szigetelt északi falak bútorokkal elzárt területein is megjelenhet. A gomba spórák gyorsan szaporodnak  és jelenlétükre gyakori légúti betegségek, orrdugulás, orrfolyás is utalhatnak.

A kanadai Bblüv gyártó arra törekszik, hogy olyan termékeket biztosítson a szülőknek, amelyekben megbízhatnak, megkönnyítve életüket, lehetővé téve számukra, hogy minden értékes pillanatot élvezzenek babájukkal.

A Bblüv babaápolási termékei között számos olyan terméket találunk, melyek segítenek a babaszoba levegő minőségét optimalizálni.

Igrö: Digitális hőmérő és páratartalom mérő a baba hálószobájába

A Igrö-vel könnyedén nyomon követheti gyermeke környezetét. Ez az eszköz pontosan méri a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát egy egyedi, könnyen leolvasható komfortjelzővel.

babahomero

Püre: 3-az-1-ben Légtisztító HEPA+ szűrővel

Püre egészségesebb levegőminőséget és kényelmes környezetet biztosít az egész család számára. A fejlett légtisztító tanúsított HEPA+ szűrőket használ aktív szénnel és ionizáló technológiával, amely eltávolítja az allergének, a 0,3 mikronos szennyeződések és szennyező anyagok akár 99,7%-át. Megfogja a levegőben lévő apró részecskéket, beleértve a virágport, a baktériumokat és a háziállatok szőrét A HEPA+ szűrő használata különösen ajánlott allergiás vagy légzési problémákkal küzdők számára. 

A légtisztítóban lévő szűrő feladata, hogy a beltéri levegőt tisztábbá és szennyeződés mentesebbé tegye. A Püre 3 utas légtisztító rendszere HEPA, szénnel aktivált és ionizációs szűrő-technológiával rendelkezik.

Csökkenti a penészgombák, atkák, baktériumok, allergének, pollen, vírusok, füst és szagok számát, beleértve az asztma fő kiváltóit. Megszünteti a kellemetlen szagokat. Az egyszerű és intuitív érintőképernyős vezérlőpanel 2 sebességes légtisztító intenzitást kínál színes LED-kijelzővel.

8-10 m2-es alapterületű szobák levegőjének tisztítására optimalizált.

(A HEPA szűrő elnevezése az angol nyelvi rövidítésből ered: High-efficiency particulate air. Az atombomba kísérleteknél használták, hogy az esetleges radioaktív részecskéket kiszűrjék a laboratóriumot elhagyó levegőből.)

Umidö: 4 az 1-ben ultrahangos párásító, légtisztító, aroma diffúzor és páratartalom mérő

Az Umidö biztosítja az optimális páratartalom szintjét a babaszobában, miközben hűvös és nyugtató ködöt bocsát ki a baba kényelme és egészsége érdekében.  A 3 állítható teljesítményszintnek köszönhetően az optimális kényelmi szint könnyen kiválasztható. A termék beépített aroma diffúzorral rendelkezik,  néhány csepp illóolaj hozzáadásával természetes nyugtató környezetet teremthető. Rendkívül csendes, az Umidö automatikusan fenntartja a páratartalmat akár 28 órán keresztül, és kikapcsol, ha kifogy a vízből. A felültöltős kialakítás és a távoli vezérlést lehetővé tevő távirányító további kényelmet kínál. Kompakt és stílusos megjelenésű, az Umidö nem igényel szűrőket, és könnyen használható és tisztítható.

A készülék anionos légtisztítóval rendelkezik, amely csökkenti a baktériumok szaporodását. Digitális háttér-világítású LCD-kijelző mutatja a páratartalom és a hőmérséklet szintjét. További termékjellemzők a digitális vezérlőpanel, a nagy kapacitású felültölthető kivehető tartály (4 L.), és a lágy fényű éjszakai lámpa. Nem igényel szűrőket az egyszerű karbantartás érdekében, maximum 25 négyzetméteres területet fed le. 

Vissza a blogba